Keerpunt: Itchy Boots wordt persoonlijk in prachtig reisavonturenboek - Motorrijders.nl (2024)

Ze toerde van oost naar west door Azië, reed van het uiterste zuiden van Zuid-Amerika naar Alaska, doorkruiste Afrika en ontdekte Scandinavië. Alles legde Itchy Boots vast met haar camera. Het maakte haar een beroemdheid op YouTube, met meer dan 100 miljoen views. En nu is er een boek: Keerpunt. Dit keer niet van haar alter ego Itchy Boots, maar het persoonlijke verhaal van de vrouw onder de helm, Noraly Schoenmaker.

Ted Simon, R1 Sjaak, Paul van Hooff en Daniëlle Boelens gingen haar al voor. Allemaal schreven zij een boek over hun wereldreizen op de motor. Van ontdekkingstochten tot avonturenverhalen en een gepassioneerd liefdesverhaal. Maar waar Simon, Lucassen, Van Hooff en Boelens mede dankzij hun boek bekendheid vergaarden, is dat bij Schoenmaker net andersom. Als Itchy Boots wordt zij over de hele wereld herkend. Maar wie is Noraly? Keerpunt is de kennismaking met die goedlachse blonde vrouw die ons al vijf en een half jaar onvermoeibaar voorop haar motor laat meereizen door de prachtigste, maar ook meest desolate plekken ter wereld.

Ik schoof de envelop met al het benodigde papierwerk naar zijn kant van de tafel en vervolgens gaf ik hem de stapel papiergeld. 100.000 roepies… Zonder met zijn ogen te knipperen verdween de enorme bundel met geld direct in de zijzak van zijn colbert. Blijkbaar vertrouwde hij me.

Het is 2018. Schoenmaker, 31 jaar, zegt haar baan op, verkoopt haar huis, ruilt haar Ducati Monster 796 in en pakt haar rugzak. Terug naar India, waar ze als jonge backpacker prachtige tijden meemaakte. Maar, dit keer is alles anders.

“Ik heb altijd gezegd dat ik zo maar besloot om mijn baan op te zeggen en mijn huis te verkopen, maar heb nooit het werkelijke verhaal verteld”, vertelt Schoenmaker. Aan dat echte verhaal is helemaal niets romantisch. Integendeel zelfs. “Mijn partner bedroog mij, de relatie was voorbij. Ik was gedwongen het huis te verkopen, kon het niet aanhouden. Voor mijn werk leefde ik hele periodes in het buitenland, maar mijn werkgever wilde me op een klus in Nederland zetten. Ik besloot om weg te gaan, om reisblogger te worden.”

In Keerpunt gaat Schoenmaker terug naar die pijnlijke periode. Ze neemt je mee in de zware beslissingen die ze neemt, in haar woede en twijfels en toont haar demonen. Maar die persoonlijke misère verandert al heel snel in talloze geluksmoment en avontuur, als ze in India besluit om een motor te kopen en haar pen verruilt voor een camera. Itchy Boots is geboren.

Bekijk de actuele prijs van Noraly’s Keerpunt op Bol.com.

Keerpunt: Itchy Boots wordt persoonlijk in prachtig reisavonturenboek - Motorrijders.nl (2)

De geboorte van Itchy Boots

Ik opende een YouTube-account, keek een week lang instructievideo’s over video editen en kocht een actiecamera. Mijn allereerste video bestond uit een ritje op Basanti [haar Royal Enfield Himalayan, red.] door het centrum van Delhi, met veel te harde, irritante muziek eronder. De video duurde maar twee minuten en was ontzettend slecht, maar mijn YouTube-kanaal Itchy Boots was hiermee geboren.

Haar eerste reis brengt Itchy Boots door India, via Myanmar en Thailand naar Maleisië. Daar zet ze Basanti op transport naar Oman. Vandaar reist ze door de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en verschillende andere voormalige Sovjetrepublieken naar Georgië en Armenië naar Turkije.

Bekijk ook: Itchy Boots – Behind the scenes

Woestijnen en eindeloze wegen worden afgewisseld met indrukwekkende bergen en schitterende steden. Onderweg komt Noraly talloze mensen tegen die haar helpen, maar ook douaniers die moeilijk doen en ze passeert landen waar dictators een, ehh, ‘bijzondere’ kijk op het leven hebben. Stel je eens voor, een hoofdstad die bestaat uit alleen maar witte gebouwen en waar alleen maar witte auto’s welkom zijn, zoals in Turkmenistan. Gewapend met haar camera, legt ze alles vast.

En overal waar ze komt, blijkt voetbal de wereldtaal. Tot diep in Iran aan toe wordt direct Arjen Robben genoemd, als ze vertelt dat ze uit Nederland komt. Kortstondige vriendschappen zijn zo gemaakt. “Ik heb altijd veel gebackpackt. Eerst met het openbaar vervoer. Maar, dankzij de motor kom je op zoveel andere plekken dan waar de standaard backpacker komt. Een wereld ging open”, blikt Itchy Boots op haar eerste grote avontuur terug.

Het alleen reizen lijkt eenzaam, maar brengt haar veel. “Contact met locals is heel anders als je alleen bent. Ga je met zijn tweeën op reis in een vreemd land, dan denk ik dat het veel moeilijker is om contact te leggen. Bovendien, ik wil altijd mijn eigen plan trekken. Voor mij is dat de ultieme vrijheid.”

Onderweg, op eindeloos lange routes door onherbergzame gebieden, ontkomt ze er af en toe niet aan om over haar leven en de breuk met haar ex na te denken; de motor blijkt een medicijn. De pijn verdwijnt naar de achtergrond, met Itchy Boots ontdekt de wereldreizigster een nieuwe liefde.

Keerpunt: Itchy Boots wordt persoonlijk in prachtig reisavonturenboek - Motorrijders.nl (4)

Zelfspot en humor

Schoenmaker spaart zichzelf niet in het boek. Vol zelfspot omschrijft ze haar tochten door de bergen, waar ze met pijn en moeite boven komt en nog veel lastiger weer naar beneden rijdt. Hoe ze wegrijdt bij een tankstation en direct onderuit schuift, terwijl een groep mannen van een afstandje toekijkt. Maar het is ook een kennismaking met de mens buiten Nederland, die altijd klaar staat om te hulp te schieten.

Keerpunt is een kennismaking met landen en culturen. Het is ruim 280 pagina’s vol avonturen. Voel de gastvrijheid in Iran en beleef een bizarre dokterscontrole bij een grensovergang met Turkmenistan. Geniet mee van het heerlijke eten in Maleisië, tot de pap die haar elke ochtend wordt voorgeschoteld in het hart van Azië. En voel de pijn die Noraly ook voelt.

Must-have voor fans, avonturiers en liefhebbers van drama

“Zeg je motoravonturen, dan zeg je Itchy Boots. Zij is een fenomeen. De reportages die zij maakt op plekken waar vrijwel geen toeristen komen, die fascineren. Maar, in haar video’s is en blijft ze Itchy Boots. Dat beeld verandert helemaal in Keerpunt, waar je niet met Itchy Boots op reis bent, maar met Noraly Schoenmaker.”

Keerpunt: Itchy Boots wordt persoonlijk in prachtig reisavonturenboek - Motorrijders.nl (7)

“288 pagina’s lang weet ze te boeien. Met de unieke avonturen die ze meemaakt, met de bijzondere figuren die ze tegenkomt en de landschappen waar ze doorheen rijdt. Onderweg leer je Noraly kennen. Ze geeft je een blik in haar hoofd en hart. Dat maakt het boek niet alleen tot een must-have voor haar fans en voor liefhebbers van reisavonturen, maar ook iedereen die van drama houdt zal af en toe met een brok in de keel verder lezen.”

Kik hier voor Noraly’s Keerpunt op Bol.com.

Reacties

geef een reactie

  1. Laten we allemaal onze bewondering voor Itchy Boots tonen door nu Loyalty-member te worden. Daar heeft Noraly pas echt iets aan! Ik heb mij inmiddels via de website aangemeld en ben heel tevreden over de speciale aandacht die je terugkrijgt voor je bijdrage. Bijvoorbeeld een masterclass over onderweg filmen en monteren.

    Beantwoorden

    1. Dank voor het advies!

      Beantwoorden

  2. Ik ben erg onder de indruk van haar filmpjes over de motoravonturen die ze maakt. Wat een power vrouw, spontaan en leuk om te zien. Je moet het maar durven en doen in je eentje. Respect!
    Hopelijk een snel en goed herstel en veel succes met het boek!

    Groet, Benno.

    Beantwoorden

  3. Itchy volg ik al heel lang, en haar onlangs nog beterschap gewenst, na haar ongelukkige val, waarbij zij haar sleutelbeen brak.
    Hiervoor kwam zij speciaal naar Nederland, omdat je er toch vanuit gaat, dat ze dit “klusje” hier goed klaren, echter zijn er complicaties opgetreden, waarbij zij
    een ingeklapte long opliep. Hierdoor zal zij nog langer moeten revalideren.
    Maar leerde haar kennen via you tube, en heb zelf een dochter, waarbij ik ook af en toe mijn hart vast houd.
    Maar Itchy slaat alles, niet normaal wat zij kan, en durft, in haar uppie!
    Heb dan ook heel veel respect voor haar gekregen, en hoop dat zij snel hersteld, en binnenkort weer lekker op de motor klimt.
    Dan kan ze haar passie voortzetten, en ons weer laten meegenieten van haar mooie motortochten.

    Beantwoorden

  4. Wauw wat een inspirerende vrouw is Noraly voor mij en heel veel mensen over heel de wereld. Ik volg deze stoere vrouw vanaf het eerste beging en vol bewondering lees ik de verhalen in de comments. Mensen die zoveel energie en motivatie putten door het kijken haar vlogs en verhalen. Haar leven en avonturen tijdens haar motor reizen is één grote documentaire.
    Ik hoop dat ze snel herstelt en verder kan gaan met het maken van fantastische vlogs. Ik ga het boek zeker kopen en lezen.

    Beantwoorden

  5. Top youtube kanaal kijk al 3 jaar haar flogs geweldig ik heb het nooit gedaan maar vind motorrijden geweldig
    Wat een doorzettings vermogen heeft zij
    Gaaf ga het boek bestellen
    Ben reuze benieuwd
    Groed rob

    Beantwoorden

  6. Heb het boek bijna uit en het is heerlijk lezen. Je maakt er je eigen film bij tijdens het lezen. Aanrader!

    Beantwoorden

  7. Het zal je maar gebeuren in de middle of nowhere stranden met fracturen en bijkomend letsel. Vooral vond ik het erg stoer van haar dat ze toen ogenschijnlijk niet in paniek raakte. Wat ook hartverwarmend is, is dat volslagen onbekende locals haar en haar motor in veiligheid brachten. De wereld is zo slecht nog niet! Al denken velen hier daar heel anders over.
    Ik wens Noraly een voorspoedig herstel en hopelijk zien we haar snel weer terug op de motor.

    Beantwoorden

  8. Ik volg Noraly / Itchy Boots al geruime tijd op YouTube en geniet iedere keer van haar reisverslagen. Wat een geweldige beslissing om hier alles achter te laten en je droom te verwezenlijken. Zij doet wat velen zouden willen, je droom uit laten komen. Ik hoop dat Noraly snel en volledig van haar operatie zal herstellen en verder kan gaan waar het door haar val met de motor is onderbroken en we weer kunnen genieten van haar zeer boeiende reisverslagen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Keerpunt: Itchy Boots wordt persoonlijk in prachtig reisavonturenboek - Motorrijders.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6147

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.